Hyvinvoivat jalat

Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä. Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Lisäksi koko rakennelma muuttuu iän myötä.

Erilaiset jalkateräongelmat ovat hyvin yleisiä. Niiden esiintymiseen altistavat mm. muutokset jalkaterän rakenteessa, vääränlaisten kenkien käyttö tai poikkeava rasitus.

Tällä sivulle kerromme enemmän tyypillisistä jalkateräongelmista sekä miten niitä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa.

”Hyvinvoivien jalkojen asialla”

YLIPRONAATIO

Pronaatioksi kutsutaan jalan luonnollista iskunvaimennusmekanismia. Askelluksessa jalkaterän kaaret joustavat ja vaimentavat iskua. Kun jalkaterän kaari joustaa liikaa, kääntyy jalkaterä enemmän sisäänpäin, jolloin puhutaan ylipronaatiosta.

Aina ylipronaatio ei ole haitallista, mutta se voi usein pitkällä aikavälillä altistaa jalan ongelmiin. Tyypillisiä vaivoja ovat mm. Plantaarifaskiitti, jalan keskiosan kivut, vaivaisenluu, päkiän alueen kivut ja juostessa ilmenevät jalan kivut. Ylipronaatio voi
aiheuttaa myös polvivaivoja ja vaikuttaa näin koko muun kehon asentoon ja toimintaan.

Ylipronaatio voi johtua monesta eri seikasta, johon altistavat mm. ikääntyminen, ylipaino ja raskaus. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat harjoittelu ja tukipohjalliset. Myös hyvät ja tukevat kengät ovat tärkeä osa jalkojen hyvinvointia.

PÄKIÄKIPU / METATARSALGIA

Metatarsalgia on yleisnimitys kivulle, joka sijoittuu jalkaterässä päkiän alueelle. Vaiva johtuu useimmiten liiallisesta etujalan kuormituksesta ja paineen virheellisestä jakautumisesta. Altistavina tekijöinä ovat mm. korkeakorkuisilla kengillä käveleminen ja  juoksuharrastus. Myös lihasepätasapaino ja jalkaterän muutokset voivat altistaa vaivalle.

Useimmiten päkiän alueen kipu ei ole vakavaa ja sitä on helppo hoitaa kiinnittämällä huomiota sopiviin jalkineisiin sekä hankkimalla tarvittavia jalkaterän tukia, kuten poikittaisholvikaaren tuen (päkiäpelotti). Päkiäkipua lievittää kenkä, jossa on päkiän kohdalla tarpeeksi tilaa, eikä siinä ole korkeaa korkoa.

PLANTAARI­FASKIITTI

Plantaarifaskiitissa kipu voi tuntua kantapään etupuolella jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä. Kipu on monesti erityisen voimakasta aamuisin ja käveleminen on hankalaa. Tulehdustila syntyy, kun kantapään alla oleva plantaarifascian kiinnityskohta ärtyy ja alkaa muodostua mikrotraumoja, jolloin kiinnityskohta ei siedä kävellessä tulevaa jänteen venymistä normaalilla tavalla. Vaivan syntyy altistavat mm. pidempi äkillinen rasitus, huonot kengät, jalkaterän  virheasento esim. ylipronaatio tai lihasepätasapaino. Ylipaino, seisomatyö ja kova  juoksualusta voivat myös altistaa vaivalle.

Tilanteen pitkittyessä keho voi reagoida rakentamalla osteofyytin kalvon kiinnityskohtaan, joka saattaa näkyä röntgenkuvassa  luupiikkinä. Toisinaan luupiikki voi näkyä kuvissa, vaikka oireilua ei olisikaan.

Plantaarifaskiitti on syytä hoitaa mahdollisimman nopeasti, sillä pitkittyessään se on haastava. Toisinaan plantaarifaskiitti voi kestää jopa vuosia, mutta useimmiten vaiva paranee nopeammin.  Lepo voi lievittää väliaikaisesti tilannetta, mutta ilman kivun syyn selvittämistä ongelma uusiutuu melko varmasti. Kivun lievittämiseen käytetään mm. yölastaa tai -sukkaa,  kinesioteippausta, tukipohjallisia sekä ja venytyksiä. Myös hyvät, tukevat sekä iskuavaimentavat kengät ovat tärkeä osa vaivan kuntoutusta.

VAIVAISENLUU eli Hallux valgus

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa isovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Isovarpaan  tyvinivelessä tapahtuu muutoksia, jolloin nivel voi kipeytyä ja turpoaa. Jalan  muuttunut rakenne johtaa  myös hiertymien ja  liikavarpaiden  muodostumiseen. Altistavina tekijöinä vaivaisenluun syntymiselle ovat liian kapeiden kenkien käyttö ja jalkaterän muutokset, kuten ylipronaatio. Myös perintötekijöillä on vaikutusta
vaivaisenluun syntyyn.

Jalan holvikaarta tukevat pohjalliset auttavat korjaamaan jalan asentoa niin että askellus tulee vähemmän jalan sisäsyrjälle ja vähentää näin isovarpaaseen ja vaivaisenluuhun kohdistuvaa painetta. Lisäksi lievästi kääntyneen varpaan tukemiseksi on saatavissa  varpaiden väliin asetettavia  kiiloja, joiden käyttö korjaa varpaan virheasentoa ja  vähentää vaivoja. Vaivaisenluun  ennaltaehkäisemiseksi ja lievien muotojen hoitamiseksi on suositeltavaa valita kengät, joissa korko on matala ja jotka ovat riittävän tilavat myös kärjestä. Tilaviin kenkiin  mahtuu tarvittaessa sekä  pohjalliset että kiilat.

APUA JALKAONGELMIIN

Meiltä aina asiantuntevaa palvelua kaikkiin tilanteisiin.

Ota yhteyttä!